אמיר פרלמן הרכבים ופרוייקטים משנות ה 90 ועד היום

אמיר פרלמן הרכבים ופרוייקטים שאהבתי במיוחד. ״בהרכב מוזיקאלי טוב השלם גדול מסך חלקים ובין נגנים שעובדים יחד שנים נוצרת שפה משותפת יחודית רק להם, שפה שהיא מעבר לסגנון של כל נגן בפני עצמו, בסופו של דבר לא הנגנים מנגנים כל אחד את תפקידו, אלא מערכת היחסים שנוצרה ביניהם היא שמניבה את האוירה והיא שיוצרת את המוזיקה"

אמיר פרלמן בהופעה עם מטבע זר הרכב רוק אקסטרים תחילת שנות ה90.

אמיר פרלמן בהופעה שנות ה 90 - ג'ז רוק פיוז'ן

במהלך שנות ה 90 ניגנתי בכמה הרכבים ופרוייקטים שנעו בין רוק פרוגרסיב (למרות שההגדרה עדיין לא הייתה קיימת ) ועד טריו של ג'ז סטרייט פורוורד גיטרה קונטרה בס ותופים. הרבה נגנים מוכשרים איישו את העמדות של הבס והתופים.

חלק מהמוזיקה הייתה מקורים מכתיבה שלי או של אחד מהנגנים בהרכב וחלק היו עיבודים לסטנדרטים של ג'ז או רוקשלפעמים לקחנו כל כך רחוק שזה היה בבחינת מוזיקה מקורית במובן מסויים.  בכל מקרה אלה היו שנים מעצבות בהן חיפשנו לאתגר את הגבולות גם של היכולות האישיות על הכלי וגם של המוזיקה עצמה.

 

אמיר פרלמן בהופעה עם ההרכב ג'ז רוק המיתולוגי אר טי זי.

עם חברי RTZ אלכס ברשדסקי ואסף סירקיס

קשה לכתוב עמוד על אמיר פרלמן הרכבים ופרוייקטים בלי להזכיר את ההרכב הרציני הראשון. כמו אהבה ראשונה יש עבורו תמיד מקום חם בלב.

בין שנת 1993 ועד 1996 ההרכב RTZ הופיע והקליט שני אלבומים, את האלבום הראשון הקלטנו בהולנד, חברי להרכב שניהם מוזיקאים נפלאים וכל אחד המשיך את דרכו כיוצר ונגן וירטואוז בפני עצמו, אסף סירקיס מתופף מיוחד ואלכס ברשדסקי נגן בסנדיר ביכולות הוירטואוזיות שלו על הכלי. 

הלכה למעשה בשנים האלה ההרכב היה הבית שלנו , פחות או יותר גרנו בחדר החזרות המאולטר שהיה למעשה במקור החנייה בבית הורי שבחבצלת השרון במשך שנה, כאשר אנחנו נפגשים כל יום ומנגנים מהבוקר עד אחצ. ואז… או שהייתה הופעה והחגיגה הייתה נמשכת על הבמה או שהיינו מתפזרים לבתים לישון ובבוקר הכל התחיל מחדש. המוזיקה היחודית של ההרכב לא דומה לשום דבר אחר שנעשה בארץ בתקופה ההיא ודי מהר נוצר קהל אוהדים קטן אבל נאמן שליווה אותנו מהופעה להופעה.

אמיר פרלמן עם חברי ההרכב בלוז פור אנונימוס.

אמיר פרלמן עם אולף קאוס ואודי קז׳מירסקי

בשנה 1996 בעודי מתגורר בהולנד פגשתי את אודי קז׳מירסקי. מי שלימים הפך אחד מחברי הקרובים ביותר וביחד הופענו מאות הופעות בהולנד ומאוחר יותר בישראל, לאחר כמה חודשים בהם התגוררתי בעליית גג מעל דירתם של הקז׳מירסקים והמון שעות נגינה שיחות עם אודי. החלטנו להיכנס לפרוייקט הקלטות חיברתי לפרוייקט את אולף מתופף ג׳ז פנק לטין ועוד הולנדי מוכשר. יחד הרכבנו את האולפן שלי במרתף של אמא של אולף ושם במשך חורף הולנדי אפור נולד האלבום בלוז לאנונימוס. כמחווה לכל אותם מחפשי דרך שתרומתם למוזיקה אדירה ומנגד התהודה של יצירתם הייתה כה קטנה בציבור הרחב שהם נותרו אנונימיים. כמה מהמוזיקאים שהשפיעו עלי בתחילת דרכי היו כאלה בדיוק ומכאן, הרגשתי צורך כמחפש דרך מוזיקאלית חדשה לתת גם להם קול באלבום זה.הטריו ניגם שנה והופיע בהולנד בלגיה ובישראל.

אמיר פרלמן טריו

אחד הרכבים שבהם הכי נהנתי לנגן. ההרכב עסק לא מעט בסטנדרטים של ג׳אז אבל עם הטוויסט האישי שלי. למעשה הנגנים התחלפו בהרכב זה מידי תקופה וגם עקב תזוזות שלי מהולנד לצרפת ולישראל. למרות זאת היו למעשה שני נגני בס ושני מתופפים דומיננטיים שעל בסיסזמינות איישו את העמדות בריטם סקשן. והם באגף התופים אסף סירקיס אותו הכרתי ב RTZ ואולף קאוס אותו הכרתי בפרוייקת בלוז לאנונימוס. וכן מישה קול ואודי קז׳מירסקי שהם שני נגני הקונטרה בס איתם ניגנתי המון, משנות התשעים ועד 2009 זמן בו הקמתי את האנסמבל שירה חדשה לירושלים. על האנסמבל עוד נדבר בהמשך. בתצלום שמימין אמיר פרלמן נראה עם גיטרה ג׳ז בפסטיבל ג׳אז ברוטרדם הולנד בזמן הופעה של הטריו הנושא את שמו בקיץ שנת 1997.

גלובל וילג׳ טריו – הרכב שהכירו באירופה בישראל ובהודו.

גלובל וילג׳ טריו

הרכב שהתחיל לעבוד בשנת 1998 באירופה. הטריו כלל את עם נגן הבס מישה קול ווירטואוז הטאבלה אירשאד חוסיין חאן.  המפגש עם אירשד הפך לחברות אמת וגם כדואט הופענו המון הופעות באירופה בישראל ובהודו. הטריו ניגן הינדו ג׳ז דינמי ועוצמתי עם הרבה השראה מההרכב האגדי שאקטי של ג׳ון מקלפלין. בהמשך עם חזרתי להתגורר בישראל התחלפה הגיטרה בעוד, ובין הנגנים שניגנו בהרכב בהופעות בישראל ניתן למנות את זהר פרסקו, ארז מונק, עזרי קידר, אבי אגבבה ורם הדר כולם נגני כלי הקשה. חברי הרכב נוספים לאורך הדרך:  הכנר אורן צור, נגן הניי אמיר שהסר, רון שפאץ כהן תלמידו של הריפרסאד נגן בנסורי ישראלי שמביא את הודו המסורתית הקלאסית עם רוח פיוזן וראש פתוח לכל הופעה.

אמיר פרלמן הרכבים ופרוייקטים

אנסמבל שירה חדשה לירושלים

האנסמבל שחידש ניגונים התחיל לעבוד בשנת 2001 במהלך 12 השנים שבהם כתבתי להרכב זה יצאו שני אלבומים וסרט דוקומנטארי פרי עבודתם של המון נגנים מוכשרים שעברו בהרכב זה. 

בתקופה זו של חיי התחלתי לחבור לשורשי, ליהדות. מתוך כמיהה להכיר את שורשי וחיפוש מתמיד אחרי עצמי המקורי הגעתי לבית הכנסת, שם גיליתי אוצרות מופלאים של ניגונים ופיוטים. עם הזמן התעורר בי הרצון להפשיט אותם מ״המארז המוזיקאלי״ בו הם מוגשים לרובנו בחתונות או אירועי מוזיקה יהודית. ישבתי לעשות עיבוד מחדש לכמה מהניגונים והפיוטים המופלאים של קהילות ישראל.

תוך כדי גם עלו בליבי כמה יצירות שהן השראה מהעיסוק במוזיקה היהודית. זה היה פרוייקט שהעסיק אותי ינטלקטואלית ורגשית יותר מאשר כמוזיקאי פר סה. 

בתקווה שלא אשכח אף אחד אז שותפי לדרך היו: אופיר טל, אורן צור, אבי אגבבה, דני בנדיקט, דרור בר ישראל, עומר הורוביץ וקרן שפע לב שהייתה שותפה כמפיקה ואמרגנית של ההרכב המופלא הזה.

לינקים לכתבות וראיונות עם אמיר במדיות שונות

דילוג לתוכן